Niebo w gębie

BISZKOPT:
7 JAJ
1 SZKLANKA MĄKI
1 SZKLANKA CUKRU
1 ŁYŻKA WODY
1/2 ŁYŻECZKI PROSZKU DO PIECZENIA

Białka ubić na sztywno dodać cukier, dodać żółtka, przesiać mąkę wymieszaną z proszkiem i wlać wodę (można popłukać to naczynie w którym były żółtka)
Upiec w lekko nagrzanym piekarniku na niezbyt mocnym ogniu (150-200st C)

KREM
1/2 L MLEKA
1/2 SZKLANKI CUKRU
1 CUKIER WANILIOWY
2 ŁYŻKI MĄKI
2 ŁYŻKI KARTOFLANKI
1 MARGARYNA KASIA

Z 1/2 l mleka odlać jedną szklankę i rozmieszać z mąkami, druga zagotować z cukrami i wlać mleko z rozrobioną mąką dokładnie mieszając (żeby uniknąć grudek można wlewać przez sitko). Ostudzić i utrzeć z Kasią

GALARETKA:
4 WIĘKSZE JABŁKA (NAJLEPIEJ KORTLAND, ALBO JAKIEŚ INNE KRUCHE)
2 GALARETKI WIŚNIOWE

Rozpuścić galaretki w 2 1/4 szklanki przegotowanej wody (tuz po przegotowaniu, ale nie gotować!). Jabłka zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Dodać do zimnej galaretki i pozostawić do zgęstnienia (tzn tak, żeby można było wylać na ciasto)

WIERZCH:
1 P. WIÓRKÓW KOKOSOWYCH (100 G)
3 ŁYŻKI MASŁA
2 ŁYŻKI CUKRU

Wszystkie składniki przesmażyć na patelni pilnując, żeby nie za bardzo przypiec. Zostawić do wystygnięcia

Biszkopt przekroić na pół, na spód wylać galaretkę z jabłkami, na niej – gdy już nieco stężeje wyłożyć połowę kremu, potem druga połowa biszkoptu na niej znowu krem i na nim wierzch z wiórków

SMACZNEGO!!!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>