Składniki:
Ciasto: (na blachę okrągłą ø22 cm)
450 g szpinaku mrożonego rozdrobnionego
4 duże jajka ( w oryginale 3)
1 1/3 szklanki cukru (292 g)
1 1/3 szklanki oleju (299 g)
2 ½ mąki krupczatki ( w oryginale 2 szklanki) (450g)
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1łyżeczka ekstraktu lub pasty z wanilii ( w oryginale brak)
Masa śmietanowa:
400 ml śmietanki kremówki (w oryginale 300 ml)
2 łyżki cukru pudru
1 galaretka cytrynowa ( w oryginale brak)
Dodatkowo:
owoc granatu lub inne drobne owoce, np jagody, maliny, porzeczki, etc
Sposób przyrządzenia
Ciasto:
Szpinak rozmrozić i dokładnie odsączyć z wody, zblendować.
Jajka zmiksować z cukrem na puszystą, gęstą i jasną masę. Stopniowo wlewać cienką strużką olej, dalej miksując. Dodać ekstrakt/pastę z wanilii, wymieszać.
Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy jajecznej, zmiksować. Na koniec dodać szpinak i wymieszać całość łyżką aż składniki się połączą.
Tortownicę o śr. 24 cm nasmarować masłem i wyłożyć papierem do wypieków. Ciasto przełożyć do formy, wstawić do piekarnika nagrzanym do temperatury 180 °C (grzanie góra dół) lub 165 °C (termoobieg) i piec około 1 godziny (do suchego patyczka), po upływie ok. 50 min najlepiej sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest już gotowe. Upieczone wyjąć z piekarnika, pozostawić na chwilę w formie, następnie wyjąć z niej razem z papierem i wystudzić na kratce.
Po wystudzeniu obciąć nożem wierzch ciasta (na wysokości ok. 2/3 ciasta), obcięte ciasto pokruszyć palcami nad talerzem. Dół ciasta z powrotem włożyć do tortownicy, zakładając brzegi tortownicy.
Masa śmietanowa:
Galaretkę rozpuścić w 200 ml wrzątku, dokładnie wymieszać, wystudzić. Ostudzoną wstawić na chwilę do lodówki, żeby zaczęła tężeć. W międzyczasie ubić śmietanę kremówkę na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder. Tężejącą galaretkę (gdy przybrała konsystencje rzadkiego kisielu) dodać do śmietanki i szybko zmiksować do połączenia się składników.
Masę wyłożyć na ciasto, na wierzchu wysypać przygotowane wcześniej okruszki ciasta, lekko je dociskając. Na nich ułożyć pestki granatu lub inne drobne owoce.
Smacznego 🙂